Про затвердження норм харчування для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД дітей
Постанова Кабінету Міністрів України; Норми від 27.08.2014389
Документ 389-2014-п, чинний, поточна редакція — Прийняття від 27.08.2014

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 27 серпня 2014 р. № 389
Київ

Про затвердження норм харчування для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД дітей

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити:

норми харчування для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД дітей згідно з додатком 1;

норми заміни харчових продуктів за енергетичною цінністю згідно з додатком 2.

2. Міністерству охорони здоров’я, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання затверджених цією постановою норм харчування для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД дітей.

Прем'єр-міністр України

А.ЯЦЕНЮК

Інд. 70





Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 27 серпня 2014 р. № 389

НОРМИ
харчування для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД дітей

Норма № 1 - харчування для ВІЛ-інфікованих дітей у лікувально-профілактичних закладах (крім санаторно-курортних) та закладах медико-соціального захисту

(грамів брутто на одну дитину на день)

Найменування продукту

Вікова група, років

2-3

4-7

8-10

11-14

15-18

Хліб пшеничний

70

150

200

200

200

Хліб житній

30

100

100

100

150

Борошно пшеничне

25

45

55

55

60

Крохмаль

2

2

3

3

3

Крупи, бобові, макаронні вироби

65

70

80

90

90

Картопля

150

400

450

450

450

Овочі різні

300

350

400

450

500

Фрукти свіжі, цитрусові

200

250

300

300

300

Соки

120

150

200

200

200

Фрукти сухі

15

20

25

30

35

Горіхи


7

10

10

10

Кондитерські вироби

10

30

40

40

40

Цукор

45

50

60

65

65

Мед, медопродукти

1

4

5

5

5

Масло вершкове

30

55

60

60

60

Олія

10

15

20

22

23

Яйце куряче, штук

1/2

1

1

1

1

Молоко, кисломолочні продукти (кефір, наріне, йогурт)

600

550

500

500

500

Сир кисломолочний

50

70

80

90

100

Сир твердий

5

10

12

13

15

Сметана

15

20

25

30

30

М’ясо, м’ясопродукти

130

170

180

220

230

Риба, рибні продукти

40

70

90

100

110

Какао

1

4

4

4

6

Чай

0,02

0,1

0,2

0,2

0,2

Кава злакова, цикорій


2

2

4

5

Сіль йодована

5

6

6

6

6

Дріжджі

1

2

3

3

3

Лавровий лист

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

Ванільний цукор

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

Норма № 2 - харчування для ВІЛ-інфікованих дітей у санаторно-курортних закладах

(грамів брутто на одну дитину на день)

Найменування продукту

Вікова група, років

2-3

4-7

8-10

11-14

15-18

Хліб пшеничний

70

150

200

200

200

Хліб житній

30

100

100

100

150

Борошно пшеничне

20

30

35

40

45

Крохмаль

2

2

3

3

3

Крупи, бобові, макаронні вироби

65

75

80

85

90

Картопля

150

400

450

450

450

Овочі різні

300

350

400

450

500

Фрукти свіжі, цитрусові

200

250

300

300

300

Соки

120

150

200

200

200

Фрукти сухі

15

30

25

30

35

Кондитерські вироби

20

30

35

35

35

Цукор

35

40

45

50

55

Мед, медопродукти

1

4

5

5

5

Масло вершкове

30

55

60

60

60

Олія

10

16

18

20

22

Яйце куряче, штук

1/2

1

1

1

1

Молоко

400

350

300

300

300

Кисломолочні продукти (кефір, наріне, йогурт)

150

150

200

200

200

Сир кисломолочний

50

70

80

90

100

Сир твердий

5

12

15

20

20

Сметана

15

20

25

30

30

М’ясо, м’ясопродукти

130

170

180

220

230

Риба, рибні продукти

70

90

100

120

130

Какао

1

4

4

4

5

Чай

0,1

0,25

0,4

0,5

1

Кава злакова, цикорій


2

4

5

5

Сіль йодована

5

6

6

6

6

Дріжджі

1

2

3

3

3

Лавровий лист

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

Ванільний цукор

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

Норма № 3 - харчування для хворих на СНІД дітей у лікувально-профілактичних закладах (крім санаторно-курортних) та закладах медико-соціального захисту

(грамів брутто на одну дитину на день)

Найменування продукту

Вікова група, років

1-3

4-7

8-10

11-14

15-18

Хліб пшеничний

70

140

150

180

190

Хліб житній

30

100

100

100

150

Борошно пшеничне

25

40

45

50

55

Крохмаль

2

2

3

3

3

Крупи, бобові, макаронні вироби

65

75

80

85

90

Картопля

150

400

450

450

450

Овочі різні

300

350

400

450

500

Фрукти свіжі, цитрусові

200

250

300

300

300

Соки

120

150

200

200

200

Фрукти сухі

15

20

25

30

35

Кондитерські вироби

20

30

40

40

40

Цукор

45

50

60

70

70

Мед, медопродукти

1

4

5

5

5

Масло вершкове

30

50

55

57

60

Олія

10

16

18

20

22

Яйце куряче, штук

1/2

1

1

1

1

Молоко

400

350

300

300

300

Кисломолочні продукти (кефір, наріне, йогурт)

150

150

200

200

200

Сир кисломолочний

50

70

80

90

100

Сир твердий

5

12

15

20

20

Сметана

15

20

25

30

30

М’ясо, м’ясопродукти

130

170

180

220

230

Риба, рибні продукти

70

90

100

120

130

Какао

1

4

4

4

5

Чай

0,1

0,25

0,4

0,5

1

Кава злакова, цикорій


2

4

5

5

Сіль йодована

5

6

6

6

6

Дріжджі

1

2

3

3

3

Лавровий лист

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

Ванільний цукор

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

Норма № 4 - харчування для хворих на СНІД дітей у санаторно-курортних закладах

(грамів брутто на одну дитину на день)

Найменування продукту

Вікова група, років

2-3

4-7

8-10

11-14

15-18

Хліб пшеничний

70

140

150

180

190

Хліб житній

30

100

100

100

150

Борошно пшеничне

25

40

45

50

55

Крохмаль

2

2

3

3

3

Крупи, бобові, макаронні вироби

70

80

85

90

95

Картопля

150

300

350

400

450

Овочі різні

300

350

400

450

500

Фрукти свіжі, цитрусові

200

250

300

300

350

Соки

150

170

220

250

200

Фрукти сухі

15

20

25

30

35

Кондитерські вироби

20

30

40

40

40

Цукор

45

50

60

70

70

Мед, медопродукти

1

4

5

5

5

Масло вершкове

30

50

55

57

60

Олія

10

16

18

20

22

Яйце куряче, штук

1/2

1

1

1

1

Молоко

400

350

300

300

300

Кисломолочні продукти (кефір, наріне, йогурт)

150

150

200

200

200

Сир кисломолочний

50

70

80

90

100

Сир твердий

5

12

15

20

20

Сметана

15

20

25

30

30

М’ясо, м’ясопродукти

150

190

200

240

260

Риба, рибні продукти

80

100

120

150

170

Какао

1

4

4

4

5

Чай

0,1

0,25

0,4

0,5

1

Сіль йодована

5

6

6

6

6

Дріжджі

1

2

3

3

3

Лавровий лист

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

Ванільний цукор

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

Норма № 5 - харчування для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД дітей першого року життя, які перебувають у лікувально-профілактичних закладах, закладах медико-соціального захисту та вдома

Найменування продукту

На одну дитину

Вікова група, місяців

0-6

7-12

Суха молочна суміш - замінник грудного молока*

на добу, грамів

125-90

30-60

на місяць, кілограмів

3,8-2,7

0,9-1,9

Каша суха молочно-круп’яна, молочно-злакова (або безмолочно-круп’яна)

на добу, грамів


40-50

на місяць, кілограмів


1,25-1,55

Овочеве пюре

на добу, грамів


100-200

на місяць, кілограмів


3,1-6,2

Кисломолочні продукти (кефір, йогурт тощо)

на добу, мілілітрів


100-200

на місяць, літрів


3,1-6,2

Сік (фруктовий, ягідний, овочевий)

на добу, мілілітрів


50-100

на місяць, літрів


1,55-3,1

Фруктове пюре

на добу, мілілітрів


50-100

на місяць, літрів


1,55-3,1

Кисломолочні пастоподібні продукти

на добу, грамів


30-50

на місяць, кілограмів


0,93-1,55

Яєчний жовток

на добу, штук


1/2

на місяць, штук


15

М’ясне пюре

на добу, грамів


30-60

на місяць, кілограмів


0,93-1,86

Рибне пюре**

на добу, грамів


30-60

на місяць, кілограмів


0,12-0,24

Олія рослинна

на добу, грамів


5-6

на місяць, кілограмів


0,16-0,19

Вершкове масло

на добу, грамів


5-6

на місяць, кілограмів


0,16-0,19

Хліб пшеничний, вищого ґатунку

на добу, грамів


5-10

на місяць, кілограмів


0,16-0,31

__________
*Сухі молочні суміші - замінники грудного молока призначаються дітям в разі змішаного або штучного вигодовування.
**Рибне пюре дають раз на тиждень.

Рекомендований хімічний склад та енергетична цінність норм харчування (добових наборів харчових продуктів) для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД дітей різних вікових груп

Найменування показника

Вікова група

0-3* місяці

4-6* місяців

7-12* місяців

2-3 роки

4-5 років

6-10 років

11-13 років

14-18 років

Білки, грамів

2,2

2,6

2,9

53

65

78

87

96

з них тваринні

2,2

2,5

2,3

37

33

39

44

48

Жири, грамів

6,5

6

5,5-5

53

58

70

77

86

з них олії




6

10

16

18

20

Вуглеводи, грамів

13

13

13

212

305

365

408

446

Енергія, ккал

120

115

110

1540

2000

2400

2675

2925

__________
*Для дітей 0-12 місяців життя потреба наведена з розрахунку на 1 кілограм маси тіла.

__________
Примітки:



1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах добової норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі тощо, споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, для риби: добова норма 50 грамів, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок використання такий: (50 х 7) : 3 = 350 : 3 = 116,6 грама (на день); для дріжджів розрахунок такий: (1 х 7) : 2 = 3,5 грама (на день).
2. За відсутності необхідних продуктів харчування слід проводити їх заміну згідно з нормами заміни.
3. Для заготівлі квашених свіжих овочів (огірки, помідори, капуста тощо) використовується сіль згідно з рецептурами понад добову норму.
4. Норма овочів, фруктів у літньо-осінній період може бути збільшена на 50-100 відсотків за рахунок зменшення на 50 відсотків норми крупів, макаронних виробів та картоплі. У зимово-весняний період норма овочів, фруктів свіжих може бути зменшена на 30-50 відсотків із збільшенням норми соків на 50 відсотків.
5. Залежно від стану здоров’я дитини (загострення захворювання чи наявності супутньої патології) лікар може призначити індивідуальну для цієї дитини корекцію харчового раціону, про що робиться відповідний запис в амбулаторній картці чи в історії хвороби дитини.




Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 27 серпня 2014 р. № 389

НОРМИ
заміни харчових продуктів за енергетичною цінністю

Найменування продукту, маса, грамів брутто

Найменування продукту-замінника

Маса, грамів брутто

Яловичина, 100

м’ясо кролика

98

баранина II категорії

97

свинина м’ясна

138

печінка яловича

116

печінка свиняча

107

серце

136

кури II категорії

97

риба (тріска, минтай)

116

консерви м’ясні

120

сир кисломолочний напівжирний

121

Молоко цільне, 100

молоко сухе цільне у герметичному пакованні

11

молоко сухе знежирене у герметичному пакованні

7,5

вершки сухі

12

молоко згущене стерилізоване

40

молоко згущене з цукром

39

вершки згущені з цукром

35

сир кисломолочний напівжирний

17

сир твердий

11

м’ясо яловиче

14

риба (тріска, минтай)

16

яйце куряче

23 (1/2 штуки)

Сир напівжирний, 100

м’ясо яловиче

83

риба (тріска, минтай)

95

сир твердий

65

Яйце куряче, 1 штука (47 грамів)

сир напівжирний

31

м’ясо яловиче

26

риба (тріска, минтай)

30

молоко цільне

186

сир твердий

20

Риба (тріска, минтай), 100

м’ясо яловиче

87

сир напівжирний

105

Картопля, 100

капуста білокачанна

111

капуста цвітна

80

морква

154

буряк

118

бобові (квасоля, горох, соя)

33

горошок зелений

40

горошок зелений консервований

64

буряк натуральний консервований

167

морква натуральна консервована

153

Фрукти свіжі, 100

фрукти консервовані

133

соки фруктові

87

фрукти сухі:



яблука

12


чорнослив

17


абрикоси

8


родзинки

22

Масло вершкове, 100

масло вершкове топлене

100

жир свинячий (смалець)

78

Чай

сало

1,1

олія соняшникова

73

Олія соняшникова, 100

інші види рослинних олій

100

Хліб (житній, пшеничний), 100

борошно

67

крупи пшеничні

73

хлібці (пшеничні, житні)

94

сушка, бублики, хлібці хрусткі

70

сухарі здобні, крекер

60

Крупи, макаронні вироби, 100

борошно

100

вівсяні пластівці (геркулес, толокно, гречані пластівці)

100

сухі продукти дитячого та дієтичного харчування:



борошно із крупів

100


молочні суміші та каші

80

зернобобові (горох, квасоля)

100

картопля свіжа

500

картопля суха, пюре картопляне сухе (пластівці, крупка, гранули)

100




вгору