Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 873 від 26.06.2007
№ 734 від 08.08.2012
№ 1086 від 28.11.2012
№ 353 від 06.08.2014
№ 211 від 23.03.2016}
{У назві та тексті Постанови слова “оздоровчих закладах” замінено словами “дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” згідно з Постановою КМ № 353 від 06.08.2014}
Кабінет Міністрів України постановляє:
дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;
дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;
санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) згідно з додатком 3;
дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах згідно з додатком 4;
{Абзац п’ятий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 734 від 08.08.2012}
Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного (код згідно з ЄДРПОУ 02125315), училищах фізичної культури та олімпійського резерву згідно з додатком 5;
{Абзац шостий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМ № 211 від 23.03.2016}
дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6;
{Абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМ № 353 від 06.08.2014}
загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;
2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.
2. Установити, що використання у харчуванні дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.
2-1. Установити, що студенти Кам'янець-Подільського планово-економічного технікуму-інтернату і Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату імені Ф.Г. Ананченка, які є дітьми-інвалідами та інвалідами I-III групи, забезпечуються харчуванням згідно з натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., № 12, ст. 592; 2012 р., № 7, ст. 249).
{Постанову доповнено пунктом 2-1 згідно з Постановою КМ № 1086 від 28.11.2012}
3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.
{Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 734 від 08.08.2012, № 353 від 06.08.2014}
4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
{Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 734 від 08.08.2012, № 353 від 06.08.2014}
5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.
НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (місяців) |
|||
0-3 |
4-5 |
6-7 |
8-12 |
|
Сухі адаптовані молочні суміші |
80-100 |
90-120 |
75-80 |
30-60 |
(або рідкі адаптовані молочні суміші) |
(700-900) |
1000) |
(900-800) |
(600-500) |
Хліб житній (з 10 місяців) |
|
|
|
5-10 |
Хліб пшеничний (з 8 місяців) |
|
|
|
5-10 |
Крохмаль |
|
|
1 |
2 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
|
|
20 |
25-30 |
Картопля |
|
|
50 |
85 |
Овочі |
|
|
120 |
180 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
|
|
10-60 |
70-120 |
Соки |
|
|
30-50 |
50-100 |
Фрукти сушені |
|
|
1-4 |
4-6 |
Кондитерські вироби (сухарики, печиво) |
|
|
|
3-15 |
Цукор |
|
|
30 |
30 |
Масло вершкове |
|
|
1-4 |
4-6 |
Олія |
|
|
1-3 |
3-6 |
Яйця, штук |
|
|
1/5 жовтка |
1/4 - 1/2 жовтка |
Молоко, кисломолочні продукти |
|
|
100-200 |
300-380 |
Сир кисломолочний |
|
|
10-30 |
30-50 |
М’ясо, м’ясопродукти |
|
|
|
50-90 |
Риба, рибопродукти |
|
|
|
15-25 |
Кава злакова, цикорій |
|
|
|
1 |
Какао |
|
|
|
1 |
Чай |
|
|
|
0,1 |
Сіль, сіль йодована |
|
|
1 |
2 |
Хімічний склад |
|
|
|
|
Білки |
15 |
19 |
23 |
32 |
у тому числі тваринні |
15 |
19 |
22 |
25 |
Жири |
30 |
38 |
53 |
61 |
у тому числі рослинні |
|
|
3 |
6 |
Вуглеводи |
66 |
77 |
115 |
143 |
Енергоцінність, ккал |
660 |
730 |
1029 |
1249 |
__________
|
|
НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту |
Вікова група (років) |
||||
від 1 до 3 |
від 3 до 6 (7) |
||||
Кількість приймання їжі |
|||||
3 |
4 |
3 |
4 |
||
Хліб житній |
20 |
30 |
40 |
60 |
|
Хліб пшеничний |
55 |
80 |
80 |
120 |
|
Борошно пшеничне |
15 |
20 |
25 |
32 |
|
Крохмаль |
3 |
3 |
4 |
4 |
|
Крупи, бобові, макаронні вироби |
30 |
40 |
45 |
50 |
|
Картопля |
130 |
150 |
190 |
220 |
|
Овочі різні |
180 |
210 |
230 |
260 |
|
Фрукти свіжі, цитрусові |
45 |
90 |
100 |
100 |
|
Соки |
50 |
50 |
70 |
100 |
|
Фрукти сушені |
10 |
10 |
10 |
10 |
|
Кондитерські вироби |
5 |
15 |
15 |
20 |
|
Цукор |
35 |
40 |
45 |
50 |
|
Мед, медопродукти |
1 |
1 |
2 |
2 |
|
Масло вершкове |
12 |
19 |
21 |
25 |
|
Олія |
6 |
9 |
9 |
15 |
|
Сало |
1 |
1 |
2 |
2 |
|
Яйця, штук |
1/4 |
1/2 |
1/2 |
1/2 |
|
Молоко, кисломолочні продукти |
350 |
450 |
400 |
500 |
|
Сир кисломолочний |
35 |
40 |
45 |
50 |
|
Сир твердий |
3 |
3 |
5 |
5 |
|
Сметана |
5 |
10 |
10 |
15 |
|
М’ясо, м’ясопродукти |
60 |
85 |
100 |
110 |
|
Риба, рибопродукти |
20 |
25 |
45 |
50 |
|
Кава злакова, цикорій |
1 |
1 |
4 |
4 |
|
Какао |
1 |
1 |
2 |
2 |
|
Чай |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
|
Сіль, сіль йодована |
2 |
2 |
5 |
8 |
|
Дріжджі |
1 |
1 |
1 |
1,5 |
|
Лавровий лист |
0,05 |
0,05 |
0,1 |
0,1 |
|
Сухарі панірувальні |
2 |
3 |
2 |
3 |
|
Томатна паста |
2 |
3 |
2 |
3 |
|
Ванільний цукор |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
|
Кислота лимонна |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
|
Хімічний склад |
|
|
|
|
|
Білки |
46,6 |
60,6 |
68,1 |
81,5 |
|
у тому числі тваринні |
29,1 |
37,5 |
48,4 |
48,5 |
|
Жири |
45,6 |
63,5 |
71,7 |
86,5 |
|
у тому числі рослинні |
8,4 |
12,3 |
12,7 |
17,8 |
|
Вуглеводи |
167,6 |
229,3 |
239,2 |
298,8 |
|
Енергоцінність, ккал |
1267,2 |
1731,2 |
1874,8 |
2299,4 |